Rear Occupant Alert: waarschuwing controleer de achterbank

22/06/2021

Of het nu gaat om een kampeerweekend, dagtochten naar het strand of een trip naar het platteland, de zogehete 'Staycation Boom' heeft ertoe geleid dat velen van ons op onze auto's vertrouwen voor onze jaarlijkse vakantie. Deze zomer kunnen meer mensen er voor kiezen om te rijden naar een bestemming, in plaats van een andere vervoersoptie te gebruiken, vanwege de huidige reis beperkingen.

Helaas krijgen kinderen maar ook huisdieren elk jaar een dodelijke zonnesteek nadat bestuurders ze in auto's hebben achtergelaten, waar de temperatuur snel hoger kan zijn dan die buiten. Ford heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die kan helpen om dit soort situaties te voorkomen.

Experts adviseren chauffeurs ten allereerste om "achterom te kijken voordat de deur op slot gaat" om te voorkomen dat ze per ongeluk een kind of huisdier in hun auto achterlaten.

Hoe het werkt

De technologie die Ford heeft bedacht als hulpmiddel heet Rear Occupant Alert, de inzittende waarschuwing fungeert als een herinnering om de achterbank te controleren in die gevallen waarin de achterpassagier deuren zijn geopend aan het begin van een reis. In dergelijke gevallen wordt de technologie geactiveerd nadat het voertuig is gestopt en het contact is uitgeschakeld.

Een visuele waarschuwing wordt gedurende tien seconden op het middendisplay van de auto weergegeven of totdat deze wordt geannuleerd. Er klinkt ook een hoorbaar waarschuwingssignaal om de bestuurder eraan te herinneren de achterbank te controleren voordat men het voertuig verlaat. Het systeem waarschuwt niet alleen voor de aanwezigheid van een kind of dier, maar kan bestuurders er ook aan herinneren dat ze: een waardevol voorwerp achterin hebben geplaatst, zoals een laptop of handtas, die mogelijk het risico loopt op diefstal als deze wordt achtergelaten.

In Europa is de technologie beschikbaar voor modellen zoals de EcoSport, Fiesta, Focus, Galaxy, Kuga, Mondeo Hybrid, Puma, SMAX, Transit en Tourneo Connect. Ook is de technologie beschikbaar voor de geheel nieuwe 100% elektrische Mustang Mach-E, die nog meer slimme functies verbergt in zijn glazen dak. Het optionele dak van de Mach-E helpt om de temperatuur te verlagen in de zomer en juist te warmen in de winter. Bovendien zorgt een binnenlaag tussen het glas voor bescherming tegen UV straling.

Neem contact op

Ice baby-video demonstreert risico's
Om de gevaren van hete auto's te benadrukken, gaf Ford een ijsbeeldhouwer de opdracht om zowel een "Ice Baby" en een "Ice Dog" te ontwerpen. De ijssculpturen werden vervolgens in een auto bij de "Weather Factory"-faciliteit in Keulen, Duitsland geplaatst. Buiten de auto was de temperatuur ingesteld op 35° C. Binnen 19 minuten, was de temperatuur in de auto opgelopen tot 50°C en de ijssculpturen begonnen onmiddellijk te smelten.

Citaten
“We hebben allemaal in het nieuws de verschrikkelijke gevolgen gezien die kunnen voortvloeien uit een moment van vergeetachtigheid. Rear Occupant Alert helpt bestuurders om te onthouden wat ze misschien denken om nooit te kunnen vergeten – dat ze misschien een kind of een huisdier op de passagiersstoelen achter hebben gelaten.” 
Joerg Beyer, uitvoerend directeur, Engineering, Ford Europa

De dood van een kind is ongeëvenaard vanwege de impact op familie, vrienden en de bredere gemeenschap – en in dit geval kan dit zo gemakkelijk worden vermeden. De temperatuur van kinderen stijgt drie tot vijf keer meer sneller dan volwassenen. Het feit dat we kunnen laten zien hoe snel een blok ijs in feite teruggebracht kan worden tot een straaltje water toont de risico's aan die chauffeurs nemen als ze een kind in de auto achterlaten.” 
Dr Arianna Lopes Vieira, een huisarts gevestigd in Londen

“We hebben de afgelopen 18 maanden een enorme toename gezien in het hondenbezit, in combinatie met het aantal vakantiereizen die dit jaar lokaal gaan plaatvinden, kunnen veel eigenaren voor het eerst honden meenemen op lange reizen. Helaas regelen honden hun temperatuur door te hijgen - en in een afgesloten ruimte kan dit daadwerkelijk de luchtvochtigheid verhogen en de situatie verergeren.”
Laura Morrison, dierenarts van U.K. Animal Charity RSPCA

Nieuws

Promoties

Bekijk de laatste promoties

Nieuws

Lees het laatste nieuws